Hur får man vägglöss hemma? så undviker du spridning och sanerar

Att upptäcka vägglöss i hemmet kan vara mycket obehagligt. Den lilla blodsugande parasiten sprids vanligtvis med resväskor och begagnade möbler. Om du skulle drabbas av vägglöss, är det viktigt att du får hjälp med sanering. Nedan har vi samlat information om tecken på angrepp, vad som gäller i hemförsäkringen och vad du kan göra för att undvika spridning.

Varför får man vägglöss - hur sprider sig lössen?

Vägglusen kan varken hoppa eller flyga, utan förflyttar sig genom att krypa och kan ta sig in i springor i exempelvis väskor, möbler och andra lösa saker. Var därför extra uppmärksam på spår av vägglöss efter resan eller om du har tagit hem begagnade möbler och kläder.

hur vet man att man har vägglöss hemma?

Om du har oturen att få med dig vägglöss hem, kan det dröja veckor innan du uppräcker den skygga parasiten. Undersök skrymslen och vrår noga om du misstänker att du har den ovälkomna lilla gästen på besök. Här är några tecken på att vägglusen har varit framme:

  • Kliande bett på kroppen. Betten påminner om vanliga myggbett och är inte farliga, men de kan ge upphov till klåda om du är allergisk mot vägglusens saliv.
  • Svarta prickar i sängkläder och runt sängen. Prickarna kan vara spår av vägglössens avföring.

vägglöss på resan - så skyddar du dig

I takt med att vi reser allt mer har vägglöss blivit ett vanligare problem i Sverige. Det här kan du göra för att undvika att de sprids:

  • Sök på hotellets namn och ”vägglöss” eller ”bedbugs” för att kolla om tidigare gäster har framfört klagomål.
  • Placera resväskorna i badrummet medan du genomsöker rummet.
  • Kolla efter små svarta prickar, främst runt sängen. Be om att få byta rum om du upptäcker spår av vägglöss!
  • Packa inte upp kläder eller andra saker ur resväskan. Lägg tillbaka det du har använt i en försluten plastpåse.
  • Ta inte in bagaget i sovrummet när du kommer hem. Ställ det helst utomhus på balkongen eller i badrummet medan du packar upp dina saker.
  • Tvätta genast kläderna du har haft med dig i minst 60 grader, eller på hög värme i torkskåp i minst en timme. Förvara sådant du inte kan tvätta i en plastpåse som du lägger i frysen i en vecka.
  • Dammsug resväskan noggrant, förslut dammsugarpåsen i en plastpåse, frys den också i en vecka innan du slänger den. Om möjligt, låt väskan stå utomhus i minusgrader eller i ett torkskåp i minst en timme.

Källa: Rentokil och Hyresgästföreningen

Så blir du av med vägglöss i lägenheten

Under sin livstid kan en vägglushona lägga 200-500 ägg, och det kan därför vara väldigt svårt att bli av med vägglöss på egen hand. Har du drabbats av vägglöss bör du anlita en professionell saneringsfirma som har rätt utrustning och kompetens för att få bukt med problemet. Gör så här om du bor i lägenhet:

  • Informera alltid grannarna om du misstänker vägglöss hemma, eftersom krypen snabbt kan sprida sig till andra lägenheter.
  • Prata med hyresvärden om du bor i hyresrätt eller bostadsrättsföreningen om du bor i en bostadsrätt. Hemförsäkringen täcker inte sanering om du bor i lägenhet, men eventuellt kan du få hjälp genom fastighetens försäkring.

Så kan du få hjälp med sanering genom din villaförsäkring

Är du husägare och har fått vägglöss hemma, ska du informera ditt försäkringsbolag. Genom din villahemförsäkring hos oss kan du få hjälp med sanering av skadedjur och skadeinsekter. Vi samarbetar med Rentokil som kan hjälpa dig att undersöka huset och vägglussanera ditt hem. Kontakta Rentokil direkt, deras kontaktuppgifter hittar du under Anmäl skada - Mitt hem och mina saker - Skadedjur.

Bra att tänka på vid sanering: Ett vanligt sätt att bekämpa vägglöss är att använda en giftfri kemisk behandling med kiselgur som är ett pulver och läggs runt din säng. Under tiden din bostad saneras kan du behöva städa extra noga och tvätta sängkläderna i minst 60 grader. Genom att du samarbetar med saneringsföretaget blir det enklare att följa upp effekten av behandlingen.

Mer att läsa