Viktiga tips för att undvika fallolyckor
Fallolyckor är vanliga hos framför allt äldre och kan orsaka stort lidande om det går illa. Genom motion och att fallsäkra hemmet kan du minska risken att ramla. Här kommer några tips hur du kan tänka.
Visste du att fallolycka är en av de vanligaste olyckstyperna i Sverige? Vanliga orsaker till att många ramlar är benskörhet, sämre balans och minskad muskelmassa som ofta kommer med stigande ålder. Att snava på en sladd och falla från en stege eller sängen kan orsaka fysiska skador, men också vara känslomässigt jobbigt. Genom fysisk aktivitet kan du stärka muskler och få bättre balans som ger ett långvarigt skydd. Här kommer några tips.
- Gör balansövningar: Att stå på ett ben när du borstar tänderna eller pratar i telefon är ett enkelt sätt för att få in balansträning i vardagen. För ännu bättre effekt kan du använda en balansplatta eller göra övningar med en medicinboll.
- Bygg muskler: För att bättre stå emot fall behöver vi snabba muskelfibrer som du kan få genom styrketräning. Om du inte har möjlighet att besöka ett gym finns det flera bra träningsprogram på nätet med övningar som du enkelt kan göra hemma.
- Motionera regelbundet: Att ta uppfriskande promenader, pyssla i trädgården och gå i trappor är riktiga pulshöjare. En positiv bieffekt av all vardagsträning är att det frigörs endorfiner som är bra för såväl humöret som vår kognitiva förmåga.
Flera tips för att undvika fallolyckor
- Fallsäkra hemmet. Sladdar tvärs över golvet, höga trösklar och trappor utan räcke är några risker du bör se över. Gör en ordentlig husesyn och ringa in riskerna som finns hemma. Via sjukvården kan den som behöver få hjälpmedel i form anpassade möbler, handtag och halkskydd.
- Stavar och broddar på promenaden. Att promenera är skonsam träning för kroppen och bra för vår rörlighet. Med ett par stavar i händerna och rejäla promenadskor är det lättare att hålla balansen. Om det är is ute kan det vara bra att komplettera med broddar som promenaderna både säkrare och roligare.
- Skaffa en bra försäkring. Med en bra olycksfallsförsäkring eller sjuk- och olycksfallsförsäkring kan du få ersättning om du till exempel hamnar på sjukhus eller inte blir helt återställd efter en skada.