Personförsäkring - en viktig trygghet för hela familjen
I ekonomiskt tuffare tider kan det verka lockande att se över försäkringskostnaderna, särskilt om du redan har ett skydd via din arbetsgivare. Men tänk på att personförsäkringar ger ett bra skydd om något skulle hända dig eller din familj. Här berättar Zara Lindberg, produktansvarig på Dina Försäkringar, hur du kan tänka för att inte förlora din ekonomiska trygghet om olyckan skulle vara framme.
En skada uppstår ofta plötsligt och kan drabba vem som helst. Oavsett om vi är försiktiga eller inte kan vi ramla på en isfläck och bryta en arm, eller drabbas av sjukdom. Även om du är försäkrad via ditt jobb och barnen via skolan, ger det inte ett tillräckligt bra skydd.
- Både sjukdom och olycksfall kommer alltid oväntat och kan påverka din privatekonomi rejält, säger Zara Lindberg. En sjuk- och olycksfallsförsäkring för vuxna och barn- och ungdomsförsäkring gäller dygnet runt och vid både sjukdom och olycksfall. Den gäller för både små och stora saker som vid en tillfällig sjukhusvistelse eller en allvarlig sjukdom.
Måste göra en ny hälsoprövning
När det blir tuffare ekonomiskt kan det verka lockande att säga upp sin personförsäkring för att spara pengar – vilket är en dålig idé. Förutom att du blir av med skyddet kan det vara svårare att skaffa en ny försäkring.
- En olycksfallsförsäkring kan du alltid teckna av och på hur som helst. Men om du vill skaffa en sjuk- och olycksförsäkring måste du göra en ny hälsoprövning. Risken är att du inte kan få motsvarande försäkring som du hade tidigare.
Viktigt att behålla barnförsäkringen
Som förälder behöver du se till att ditt barn har en barnförsäkring från start. Men det är också viktigt att hjälpa det vuxna barnet att prioritera en egen försäkring, menar Zara.
- Det är tyvärr vanligt att barnförsäkringen sägs upp när barnet fyller 18 år, vilket är olyckligt då den gäller ända till 25 års ålder. Då missar ditt barn möjligheten att få en sjuk- och olycksfallsförsäkring vid 25 som inte kräver en ny hälsodeklaration. Behåll därför alltid barnförsäkringen under hela försäkringstiden. Den ger ett viktigt skydd även som ung vuxen.
Sprida ut eller sänka kostnaderna
Att ändra försäkringsbetalningen från helår till halvår, eller att dela upp betalningen per månad är några tips för att sprida ut kostnaderna. Det går också bra att minska försäkringsbeloppet, men då påverkas ersättningen som du kan få vid en skada.
- Det viktigaste är att ni är trygga om något skulle hända och att minska försäkringsbeloppet är bättre än att säga upp försäkringen. Personförsäkringar kan göra stor skillnad för framtiden, särskilt i ekonomiskt tuffare tider, avslutar Zara.
Tips på hur du kan tänka kring personförsäkring:
- Kolla upp om du är försäkrad via ditt jobb. Många tar det för givet, men det är inte säkert och skyddet kan variera mycket på olika arbetsplatser.
- Räkna inte med att samhällets skydd, till exempel ersättningar från Försäkringskassan, är tillräckligt. Särskilt inte för ett barn som inte kommer ut i arbetslivet i vuxen ålder
- Många föräldrar betalar barn- och ungdomsförsäkringen upp till 25 år. Men om det inte är så, påminn ditt vuxna barn om hur viktigt det är att betala försäkringen.