Säkerheten i stallet är A och O
För dig som driver hästgård är det viktigt att du känner dig trygg med både säkerheten i miljön på gården och i stallet, men även med dina försäkringar. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.
– Att försäkra sin häst och hund är ganska självklart för de flesta. Idag är vi så måna om våra djur och vet att de kan skadas eller bli sjuka och då är det skönt att få hjälp ur sin försäkring med kostnaderna för veterinärvård, rehab och mediciner, säger Anita Larsson som är chef och produktansvarig för djur på Dina Försäkringar.
– Men hur ser det egentligen ut med tryggheten för hela gården?, undrar hon och poängterar samtidigt vikten av att sätta sig in i sina försäkringar, men också vikten av att jobba förebyggande för att undvika olyckor.
”Brand är största skräcken”
Anki Tapper är djurförsäkringssäljare, och har lång erfarenhet inom området.
– Den största skräcken är ju naturligtvis brand. Här finns mycket att jobba förebyggande med, säger hon.
Att ha koll på elen är avgörande. Installerad jordfelsbrytare är en självklarhet, men det är också viktigt att hålla dammfritt.
– Smuts som samlas kring elektronik kan antändas när det uppstår värme, säger Anki Tapper. I de fall det finns elelement är det viktigt att inte täcken eller kläder täcker elementen.
– Möss och råttor är ett annat problem som vi kan ha i stallet. De älskar fodret och dras dit, men kan sedan gnaga på elledningarna och förstöra dem. Det blir också brandfarligt, fortsätter hon och uppmanar till att hålla rent kring fodertunnor och ha täta lock.
Visst kan det vara snyggt med spotlights men det är en dålig idé att ha i stallet.
– Lysrör är bättre, men även de måste underhållas och rengöras. Det samlas lätt damm och smuts i kåporna.
Helst vill man inte tänka på att en brand skulle kunna uppstå, men det är ändå viktigt att ha förberett för det så att djuren kan räddas.
–Ha grimma, grimskaft och brandsläckare lättillgängliga och se till att det finns ett enkelt sluss-system med till exempel rep så att hästarna kan släppas ut på ett snabbt och säkert sätt om brand uppstår.
En generell regel är att hålla stallet snyggt och prydligt. Om olyckan är framme kan exempelvis en felaktigt placerad skottkärra göra en utrymning svår.
Skydda dig och din häst
Inbrott verkar bli allt vanligare, och tjuvarna blir fräckare och fräckare.
– Ett godkänt lås på dörren till sadelkammaren är det som gäller. Och finns det fönster ska det sitta galler på så inga inbrottstjuvar tar sig in den vägen.
Det är också viktigt att hyresgäster/inackorderade kontrollerar sitt försäkringsskydd avseende vad som gäller vid stöld av hästutrustning i stall på annan plats. Djuren däremot får man inte låsa in då det är en säkerhetsrisk.
Det är också viktigt att skydda sig själv – hästar är stora djur och vad som helst kan hända om de till exempel blir skrämda.
– Tänk alltid säkerhet vid hantering! Se till att din häst kan sättas fast vid hantering, antingen på en specifik uppställningsplats eller i boxen.
För att skydda hästen och undvika skador gäller det att tänka på alla små detaljer.
– En slarvigt upphängd höpåse eller en grimma kastad på golvet kan orsaka stora skador om hästen fastnar. Krokar, vassa kanter och fönster utan galler är potentiella risker för en häst.
Försäkring anpassad för dina behov
– För alla oss som håller på med häst är det viktigt att ha en specifik olycksfallsförsäkring som gäller för både ekonomisk och medicinsk invaliditet.
Dessutom, säger Anki Tapper, är det viktigt om du driver en gård med inackorderingar att ha en försäkring som ger dig ansvarsskydd.
– Få tänker på den typen av försäkring, men den är viktig så att du har skydd om det till exempel skulle uppstå ett skadeståndsanspråk.
Anki Tapper vill oftast göra ett besök på gården innan en försäkring tecknas.
– Jag får snabbt en helhetsbild och kan se vilka behov som finns. För det viktiga är ju att din försäkring är anpassad efter dina specifika behov, avslutar hon.