Så försäkrar du din importerade hund – checklista

Ibland blir man med hund på ett oväntat sätt. Du kanske hittar din drömhund under semesterresan utomlands eller letar efter en ovanlig ras som är svår att få tag på här. Oavsett finns det regler du måste följa när du tar in en hund i Sverige. Det är också viktigt att teckna en försäkring för din importerade hund så snabbt som möjligt.

Visst kan du köpa en utlandsfödd hund, men det är klokt att ta hjälp av en kunnig och erfaren person eller rasklubbarna som kan hjälpa dig genom processen. Vi rekommenderar också att du tar personlig kontakt om du vill köpa en utlandsfödd hund och träffar både tik och valpar innan köpet. Här har vi samlat viktig information för dig som ska importera en hund till Sverige.

Regler när du köper en hund utomlands

Om du ska ta in en hund till Sverige behöver du ha koll på regler för att stoppa sjukdomar som rabies. Rabies finns inte i Norden, men kan förekomma i vissa europeiska länder och i ett flertal utanför Europa. För att du ska kunna föra in hunden i Sverige behöver den vara ID-märkt och i de flesta fall vara vaccinerad mot rabies. Grundvaccinationen mot rabies blir giltig efter 21 dagar, men observera att när djuret reser till Sverige från ett land där rabiessituationen inte är under kontroll krävs också ett titertest. Hos Jordbruksverket Länk till annan webbplats. kan du läsa om vilka regler som gäller.

Importerad hund och försäkring

För oss på Dina Försäkringar är det viktigt att din hund ska ha en bra försäkring, och det gäller förstås även en importerad hund. Med vår hundförsäkring kan du välja om du vill ha en veterinärvårdsförsäkring, en livförsäkring eller både och. Du kan också lägga till tandvårdsförsäkring.

Bra att tänka på:

  • Importerar du en valp är det bra om du tecknar en försäkring så snart valpen kommer till Sverige. Försäkrar du den efter fyra månader finns vissa begränsningar för vad som ersätts.
  • Be säljaren att fotografera eller ta en kopia av veterinärbesiktningsintyget som ska vara skrivet på engelska och vara max sju dagar gammalt. Vi kan även komma att begära en svensk besiktning innan införsäkring.
  • Be att få se hundens pass. Där kan du se hundens födelsedatum, ursprungsland och vaccinationer.
  • Kontrollera att kontaktuppgifterna i avtalet är till samma person som du har haft kontakt med, samt att adress och övriga uppgifter stämmer. Du bör aldrig köpa en valp från någon annan än den som har fött upp valpen.

Checklista när du köper utlandsfödd hund och ska försäkra den

  • Registrera och ID-märk din importerade hund. Tänk på att alla hundar ska registreras hos Jordbruksverket, även de hundar som är registrerade hos Svenska Kennelklubben, SKK.
  • Kontrollera att hunden är vaccinerad mot rabies om det krävs. Rabiesvaccination får ges som tidigast vid 12 veckors ålder och väntetiden efter vaccination är 21 dagar innan man får resa med valpen.
  • Se till att hunden har pass och veterinärbesiktningsintyg. Håll koll på datumen, så att pass och intyg gäller när du för in hunden i landet.
  • Anmäl hunden till Tullverket. Beroende på i vilket land du köpt hunden kan du behöva betala en avgift.