Gäller försäkringen vid körförbud?
Om du missar att besikta din bil i tid eller bilen har så allvarliga brister att den inte får köras i trafik får du körförbud. Här får du veta vad körförbudet innebär och vad som gäller i försäkringen.
Att inte kunna använda bilen kan vara besvärligt. Om du får körförbud är det viktigt att kolla upp vad lagen säger och hur bilförsäkringen gäller, annars riskerar du både böter och dyra reparationskostnader om olyckan är framme. För att inte äventyra trafiksäkerheten är det också viktigt att bilen är besiktad och servad ordentligt. Här går vi igenom vad som gäller vid körförbud.
Det finns två typer av körförbud:
- Inträtt körförbud. Om din bil inte blir besiktigad i tid får du automatiskt körförbud (så kallat inträtt körförbud). Det är dock tillåtet att köra bilen kortast lämpliga väg till verkstad för reparation eller till besiktning.
- Meddelat körförbud. Innebär att bilen har så allvarliga fel att den utgör en fara för trafiksäkerheten. Förbudet kan utfärdas vid exempelvis en poliskontroll eller kontrollbesiktning och du måste då bärga bilen från platsen.
Hur gäller försäkringen om bilen har körförbud?
Trafikförsäkring: Är obligatorisk enligt lag för alla fordon i trafik och försäkringen gäller även om bilen har körförbud. Det innebär att den betalar ersättning vid personskador på förare, passagerare och utomstående vid olycka, samt skador på annans egendom.
Halvförsäkring och helförsäkring: I försäkringen finns säkerhetsföreskrifter som du måste följa. Bland annat får fordon med meddelat eller inträtt körförbud inte brukas i annan omfattning än vad lagar och förordningar tillåter. Om du bryter mot säkerhetsföreskriften kan följden bli att ersättningen nedsätts vid skada. I allvarliga fall kan du bli helt utan ersättning.
Vad händer om jag blir stoppad av polisen och bilen har körförbud?
Om bilen har körförbud och du fastnar i en poliskontroll riskerar du att få böter. Du kan också få betala bärgning av bilen till närmaste verkstad eller besiktningsföretag om polisen anser att bilen är i så dåligt skick att den utgör en trafikfara.
Hur vet jag när bilen ska besiktas?
Eftersom bilprovningen inte kallar till besiktning behöver du själv boka tid hos ett bilprovningsföretag. Om du är osäker på när det är dags att besikta bilen kan du använda Transportstyrelsens söktjänst Länk till annan webbplats. där du skriver in bilens registreringsnummer.
Några regler för besiktning:
- En ny bil ska du besikta senast tre år (36 månader) efter att den togs i bruk.
- Andra besiktningen ska du göra senast två år (24 månader) efter den första besiktningen.
- Därefter ska du besikta bilen senast 14 månader efter föregående besiktning.