Datum för vinterdäck - då är det dags att byta

När det råder vinterväglag ska vinterdäcken vara på och då menar vi dubbdäck eller dubbfria vinterdäck. Mellan vilka datum det är tillåtet att köra med de olika vinterdäcken och vad som gäller ur säkerhetsynpunkt får du svar på här.

På hösten när både temperaturen och mörkret faller är det många bilägare som funderar på när det är dags att skifta till vinterdäck? Svaret beror dels på regler kring däcken och vilka väderförhållanden som råder på platsen.

Vilket datum måste man ha vinterdäck?

Mellan 1 december och 31 mars ska vinterdäcken enligt lag sitta på bilen om det är vinterväglag. Men redan när temperaturen sjunker under fem plusgrader kan det vara bra att byta till vinterdäck så att du är förberedd. Att köra med sommardäck när halkan plötsligt slår till är inte bara obehagligt utan en säkerhetsrisk för både dig och dina medtrafikanter.

Vad räknas som vinterväglag?

Det är inte alltid helt lätt att avgöra när det råder vinterväglag. En tumregel är att om det finns snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägen, ja, då ska vinterdäcken vara på. Vid en poliskontroll är det polisen som avgör om du kör med rätt däck eller inte.

Vad är bäst, dubbar eller odubbade vinterdäck?

Vilka vinterdäck du ska välja beror på var och hur mycket du ska köra. Generellt bör du välja att köra med dubbdäck om du kör på vägar med is eller packad snö och utanför städer. Medan odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck är ett bättre val ur miljösynpunkt och ett bra alternativ om du främst kör inne i städer.

Vilka datum gäller för dubbdäck?

Du får köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april, men även under annan tid på året om det är eller förväntas bli vinterväglag. Tänk på att det råder dubbdäcksförbud på vissa gator i några städer oavsett väglag.

När är sista datumet för dubbdäck?

Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april och 30 september. Men som vi nämnt tidigare finns det undantag från regeln om det är, eller förväntas bli snö, is, frost eller snömodd på vägarna. Genom att använda sunt förnuft kan vi alla hjälpas åt att öka säkerheten i trafiken.

Mer att läsa