Halvförsäkring – om bilen går sönder eller blir stulen

Med en halvförsäkring får du ersättning för bland annat glasskador, brand eller maskinskador (gäller för maskinskada som inträffar när bilen är högst åtta år gammal och inte har körts mer än 12 000 mil). Den innehåller också trafikförsäkring.

Halvförsäkringen betalar ersättning för sådant som kan hända din bil även om du inte kör med den, till exempel om den skulle skadas i en brand, vid ett blixtnedslag eller om den blir stulen. Utöver det så ingår också trafikförsäkring i halvförsäkringen. Du får alltså ett bättre skydd med denna bilförsäkring än om du bara har en trafikförsäkring.

Vad innebär halvförsäkring?

Vilka skador täcker en halvförsäkring? Jo, med en halvförsäkring får du ersättning om din bil drabbas av brand, glasskada eller stöld. För bilar som är yngre än åtta år och som inte körts längre än 12 000 mil gäller den även för maskinskada. Du kan också få ersättning för bärgning eller vidare transport om bilen går sönder och för kostnader vid vissa brottsmål och tvister. Dessutom får du ersättning vid personskador på förare, passagerare och utomstående samt skador som orsakas på annans egendom, det vill säga det som trafikförsäkringen ersätter.

De händelser du kan få ersättning för i halvförsäkringen utöver trafikförsäkringen kallas med ett samlingsbegrepp för delkasko. Det innebär att du får ett ekonomiskt skydd för många vanligt förekommande och kostsamma skador som kan uppstå på din bil.

Halvförsäkring vagnskada

Halvförsäkring täcker inte vagnskada, det vill säga skador på kaross och lack som kan uppstå på din bil vid till exempel en krock eller om du kör av vägen. Vill du ha ersättning för den typen av skador behöver du istället en helförsäkring, som ger ett mer heltäckande försäkringsskydd. Helförsäkringen inkluderar även skador som du själv orsakar på din bil, vilket kan vara en trygghet om du till exempel ofta kör i tät trafik eller på smala vägar där risken för olyckor kan vara högre.

Har du en helt ny bil räcker det oftast med en halvförsäkring tills din vagnskadegaranti har gått ut. Vagnskadegarantin gäller för det mesta i tre år från det första registreringsdatumet för personbilar köpta i Sverige. Kontrollera vad som gäller för just din bil när det kommer till vagnskadegarantins giltighetstid, garantivillkor och självrisk i bilens vagnskadegarantibevis. Tänk också på att garantin ofta bara gäller om bilen har servats och underhållits enligt tillverkarens rekommendationer.

Vad kostar halvförsäkring?

Hos oss går det snabbt och enkelt att räkna ut vad en halvförsäkring kostar. Fyll i dina uppgifter i den gröna rutan här nedan och få pris på bara några sekunder. Du kan lätt jämföra skillnad i premie mellan hel-, halv- och trafikförsäkring. Priset på din halvförsäkring beror bland annat på vilken bil du har, hur mycket du kör, och var du bor. Här på vår webb kan du själv lätt justera vissa parametrar för att se hur de påverkar kostnaden för din försäkring. Detta ger dig möjlighet att välja det försäkringsskydd som bäst passar dina behov och din budget.

RÄKNA UT PRISET PÅ DIN bilFÖRSÄKRING

Jämför försäkringarna

Vad ingår i en halvförsäkring? I tabellen nedan kan du se och jämföra vad som ingår i halvförsäkring, helförsäkring och trafikförsäkring och vad självrisken är för olika skador du kan få på bilen. Svårt att välja vilken omfattning som passar dig och din bil? Hör av dig till oss, vi hjälper gärna till!

Tabell som beskriver vad som ingår i Hel, Halv, Trafik
HelHalvTrafik
Ger ersättning vid personskador på förare, passagerare och utomstående. Trafikförsäkringen ersätter även skador på annans egendom. Ersättning för skador på din egen bil ingår inte. Enligt lag måste du som bilägare ha trafikförsäkring om bilen inte är avställd och det är den lägsta omfattning du kan välja på din försäkring. Självrisk 1 000 kronor.
Brandförsäkringen ger ersättning vid skador som uppstår genom brand, blixtnedslag, explosion eller skada på elektriska kablar genom kortslutning och direkt uppkomna följdskador. Självrisk 2 000 kronor.
Du får ersättning för kostnader vid utbyte eller reparation av bilens vindruta, bakruta och sidorutor vid glasskador, som till exempel stenskott. Skador på panoramatak, glastak och taklucka ersätts inte. Självrisk vid lagning av stenskott är 200 kr och 1 495 kr vid byte av ruta.
Du får ersättning för kostnader som uppstår i samband med assistans vid trafikolycka eller annat driftsstopp. Du kan få hjälp med bärgning till närmaste verkstad och dessutom ersätts kostnader för transport av förare och passagerare tillbaka till hemorten. Komplettera med vår tilläggsförsäkring Assistans så slipper du självrisken och får dessutom hjälp vid drivmedelsbrist eller om elfordon laddas ur vid färd. Självrisk 1 200 kronor.
Försäkringen ersätter skador på motor, kraftöverföring och elektronik som inte är orsakade av normalt slitage. Maskinskadeförsäkringen gäller upp till att fordonet är högst 8 år och inte gått mer än 12 000 mil. Självrisk från 2 000 kronor. Se villkor för fullständig information och begränsningar.
Försäkringen kan ge dig ersättning för ombudskostnader och rättegångskostnader om du hamnar i tvist. Högsta ersättningsbelopp är 300 000 kronor. Självrisk 20 procent av kostnaden.
Stöldförsäkring ger ersättning vid stöld, rån och tillgrepp samt försök till sådana brott. Du får ersättning om bilen inte kommit tillrätta inom en månad. Anmäl stölden till polisen och till oss så fort som möjligt. Självrisk 2 000 kronor.
Du får ersättning för kostnader för rengöring av bränsletank, bränsleledning och bränslefilter vid feltankning som orsakats av dig, förare eller passagerare. Högsta ersättning är 6 000 kr. Vi ersätter även bärgning till närmaste verkstad. Om motorn skadas till följd av feltankningen kan skadan ersättas genom maskinskadeförsäkringen. Skyddet vid feltankning gäller upp till att fordonet är högst 8 år och inte gått mer än 12 000 mil. Självrisk 2 000 kronor.
Ersätter nyckelförlust eller skada på nycklar samt eventuell omkodning och/eller låsbyte. Högsta ersättning är 10 000 kr. Skyddet vid nyckelförlust gäller upp till att fordonet är högst 8 år och inte gått mer än 12 000 mil. Självrisk 2 000 kronor.
Ersätter skada som plötsligt och oförutsett uppstår på inredning och innertak i kupé och som orsakas av dig, förare eller passagerare. Högsta ersättning är 50 000 kr. Skyddet vid kupéskada gäller upp till att fordonet är högst 8 år och inte gått mer än 12 000 mil. Självrisk 2 000 kronor.
Har du helförsäkring får du ersättning för skador på kaross och lack som uppstått vid till exempel kollision, dikeskörning eller skadegörelse. Försäkringen gäller även vid skador som du själv råkar orsaka på din bil eller om du råkar ut för en viltolycka. Självrisken kan variera beroende på till exempel bilens ålder och vald självrisk. Se närmare information för just ditt fordon i offerten eller försäkringsbrevet.

Anpassa ditt försäkringsskydd med Tilläggsförsäkringar

Du kan komplettera din halvförsäkring med våra tilläggsförsäkringar. På så sätt kan du anpassa ditt försäkringsskydd så att det passar dina behov och din livsstil. Tilläggen kan ge en extra trygghet i situationer som annars kan bli kostsamma och besvärliga.

  • Djurkollisionsförsäkring
    Ersätter självrisken för vagnskada eller max 6 000 kronor av reparationskostnaderna om du skulle råka ut för en viltolycka.
  • Hyrbilsförsäkring
    Att reparera en skadad bil kan ta tid. Vi kan ersätta dig med 75 procent av dygnskostnaden för en hyrbil under den tid som din bil står på verkstad. Väljer du att inte ta ut en hyrbil ersätter vi dig med 150 kronor per dag. Försäkringen gäller även om din bil skulle bli stulen, så att du kan fortsätta din vardag utan större avbrott.
  • Assistans
    Assistansförsäkringen ersätter självrisken för räddningsmomentet i halvförsäkringen vid räddningsskada, även vid brist på drivmedel. Ger rätt till hyrbil (75 procent av dygnskostnaden) i högst tre dagar om inte skadan kan åtgärdas på plats.

tips om din bil

Vi har samlat goda råd och enkla tips på hur du bäst tar hand om din bil, fakta om bilförsäkring och mycket annat som är bra att veta för dig som är bilägare eller planerar att skaffa bil. Här hittar du information som hjälper dig att undvika vanliga problem och förlänga bilens livslängd.